tisdag 16 februari 2010

Att strosa

Deborah stod framför de stålgrå dörrarna. Hon kunde ana sin egen spegelbild i den blanka ytan. Snart skulle de glida isär. Öppna sig som pandoras ask och leda henne till hennes mission. Det som hon bestämt sig för att göra. Hennes uppdrag.

Hon hade spankulerat runt i butikerna på nederplan. Lyft på en tröja, läst baksidan på en bok, testat olika nyanser på läppstift mot sin hand. Precis som om hon skulle köpa något. Strosande utan veta var hon var påväg. Egentligen behövde hon bara tänka. Fundera igenom sin situation. Fatta ett beslut. Det gjorde hon bäst när hon planlöst gick omkring.

Hon hade förvånat noterat att hon hamnat i "Manor House". Familjens sista fastighet på lower-east-side. Huset de tagit sist. Skryskrapan som hennes morfar byggt. Det hade inte alls varit meningen från början, men tydligen hade hennes undermedvetna redan då fattat beslutet hon nu förstod var oundvikligt.

Hon såg på den lilla flätbeklädda flickebarnet som stod framför henne. Flickan hade svarta lackskor på fötterna och en ljusbrun nalle med röd plast nos i sin famn. "Stackars flicka" tänkte Deborah. "Undra hur många besvikelser hon skall få uppleva innan hon blir kvinna""

Samtidigt som hissdörrarna gick isär med ett tyst skrapljud, metall mot metall. trängde sig en ung kvinna in mellan henne och flickan. Kvinnan spred en doft av karriär och Chanel no 5. Deborah blev tvungen att ta ett kliv bakåt för att inte få sina kängor spetsade av stillettklackarna.

När dörrarna stängdes räknade Debroah till sju, tätt sammanpressade, människor. "Bara den nu inte stannar" tänkte hon. Hissfärder och trånga utrymmen gjorde henne alltid lite nojig.

6 kommentarer:

Drumalex sa...

Har inte läst de andra avsnitten men texten står bra för sig själv ändå, kanske läser dem sedan. Världsvant skrivet, om det nu är ett vedertaget uttryck. Påpekar alltid småsaker jag ser i texterna och funderar därmed på om det inte ska vara "strosande utan att veta vart hon var på väg." Sedan en särskrivning, röd plastnos.

Y sa...

Bra, tyckte om, igen ;)!

marmoria sa...

Bra! Jag tänkte inte på din hisshistoria, utan var genuint nyfiken på vad D hade beslutat sig för att göra.

"flätbeklädd"?

Anders sa...

Drumalex: menade du särskrivning av "på väg" ? och plastnos borde varit ihop.

Svårt ibland med avstavningarna.

Marmoria: Kan man vara "flätbeklädd"? Har man bara flätor eller kan man klä sig i flätor?
Funderade inte på det förrän du noterade det hela.

marie ettanbo sa...

Klä sig i flätor? Ja om mössan har flätor :), annars tror jag att man har flätor. Fast om flickan kände sig utklädd i flätorna kanske hon själv skulle tycka att hon var "flätbeklädd".

Y sa...

Haha, bloggen är till dig bl.a. så du måste läsa!! ;) Funderade på att ge ut en diktbok med det namnet - borde vara många som köpte den :D (Äh, orkar inte ens börja förklara nu :S)
Kanske är det längtan, när mina tankar strosar... Men jag uppskattar kommentaren!
Och gillar dina historier.