måndag 4 januari 2010

Falsklarm

Korsningens röda signal lyser i ansiktet på föraren. Utan att stanna kör den röda stegbilen över korsningen. Däcken slirar i snömodden när den tar kurvan med en bredsladd. Mötande bilar stannar när de hör tjutet från sirenerna. De som får blåljuset i bakrutan kör försiktigt åt sidan.

Larmet gick klockan tjugo över tre.
"Brand i lagerlokal på Backaplan, Hisingen" hade det skårrat i högtalaren. Larmet startade en febril aktivitet på stationen. Alla for omkring i ett ordnat kaos. För ett otränat öga kunde se ut som om inget hände. Att ingen visste vad som skulle ske.
Men alla hade en uppgift. Alla visste vad de skulle göra. De hade gjort det många gånger förr. Både i träning och på allvar.

John hade varit vaken när larmet kom. Även om han bara hade jour kunde han inte sova på jobbet som han kunde förr. Trots det, hade han varit sist in i bilen. Hängslena hade fastnat i stövlarna när han försökt ta på sig bägge plaggen samtidigt. Dessutom hade han snubblat i trappan på vägen ner till garaget.

Men nu var han på plats. De låg tätt bakom stegbilen. Han hade hjälmen nertryckt över huvudet. Han svettades något. Handflatorna var fuktiga. Adrenalinet pumpade.
Han mindes förra gången de åkt ut på ett larm till Backaplan. Då hade det varit natt. Han mindes att han även då önskade att det varit ett falsklarm.

Men det hade det inte varit. DÅ !!!

4 kommentarer:

liselotte sa...

Gillade speciellt inledningen i texten

Cecilia Sahlström sa...

Usch, jag tänkte på branden där så många ungdomar dog! Diskoteket, var det inte där? Jag gillade beskrivning av honom, det kändes som om han var rädd, rädd för vad han skulle få se! Bra text i vanlig ordning:)! Cissi

Anitha Östlund Meijer sa...

Bra text som vanligt. Spännande!

marmoria sa...

Även jag fastnade för inledningen