lördag 15 maj 2010

Nymodighet

Solen hänger över horisonten. Ett gult skimmer ligger över det stilla sundet. Ölandsbrons betongpelare slänger långa skuggor mot land.
"Hade man haft ett vanligt jobb kanske man hade tagit ledigt idag" tänker Carlos samtidigt som han svänger in på rastplatsen.

Motorhuven stannar intill plastbandet. Hela området ser ut som det är bombat av supporterklubben Änglarna. Blåvita plastband runt gästtoaletterna, runt ett utflyktsbord och i ena kanten av asfalten inhägnar banden ett dike. Det är bara texten "POLIS" som gör att banden får en helt annan betydelse. Framför toaletterna står en Volvo V70 med en rödstripad husvagn bakefter. En polisman står lutad över sidorutan. Borta vid diket vinkar en annan polisuniform mot Carlos.

Kriminalkommissarie Carlos Villacorta de Falcon är på ett pissigt humör. Han vet inte om det beror på den tidiga morgontimman eller om det beror på huvudvärken efter gårdagens halvpava singelmalt. Men hade han vågat känna efter så beror hans ilskna humör på grälet innan han började tömma sin födelsedagswhiskey.

- Lägg ner den där telefonen, eller vad det nu är, säger Carlos irriterat till sin assistent. Ringer du överhuvudtaget i den nån gång? Hans fråga är retorisk.
Hans assistent, Therese Karlsson vet det. Vet att man skall prata med "El jefe" så lite som möjligt när han är på sådant här humör.
- Skall bara göraklart mitt twitter-inlägg, svarar hon kort.
Carlos smäller igen bildörren bakom sig. Han kan inte med alla dessa nymodigheter som ungdomar nuförtiden sysslar med. Ska man hela tiden skriva ner vad som händer en får man för fan inget gjort överhuvudtaget.

- Vad har vi här då, frågar Carlos konstapeln vid diket efter han presenterat sig och polismannen svarat med "Johansson på Trafiken". Konstapel Johansson pekar mot de två kropparna som ligger i diket.
- Är rättsmedicin på väg?
Konstapeln nickar.
- De skall vara fem minuter efter er.
Carlos lyfter undan polisbandet och går ner på huk jämte flickkroppen.
- De verkar inte höra ihop. Konstaterar han på grund av den stora åldersskillnaden mellan mannen och flickan. Vet vi vilka de är?
- Vi har inte hittat några ID-handlingar, men de ser inte svenska ut. Kanske mellaneuropeer. Tyskland, Polen?
Carlos svär inombords, identifikationen kommer ta tid. Han reser sig igen.
- Skjutna?
- Verkar så, hagelbössa från nära håll på mannen. Tösen har ett ingångshål i huvudet. Pistol kanske.
- Vilka var det som larmade?
Polismannen nickar mot husvagnen.
- De hade stannat för en kisspaus.

Borta vid utflyktsbordet står Therese. Iphonen är nedstoppad i den tunna sommarjackan. Hennes blonda hår hänger fram i ansiktet när hon intresserad granskar något på marken mellan bordsbenen. Bakom ryggen kallar hennes hand på Carlos.

När han kommer fram säger hon:
- Kolla här. Hennes röda pekfingernagel pekar mot en metallklump på marken.
Carlos tar upp en penna ur kavajens innerficka och lyfter upp tingesten.
- Vet inte, men det ser ut som någon reservdel från en motor. Tekniken får kolla upp den. Han lägger försiktigt tillbaka den.

- Snackar du med familjen i Volvon, så kollar jag runt lite. Carlos humor har blivit lite bättre när hjärnan väl kommit igång med arbete, men hans ton är fortfarande kort. Therese säger inte emot utan går lydigt bort till husvagnsekipaget.

6 kommentarer:

På det viset sa...

Twitter vet jag fortfarande knappt vad det är...
Jag kan lätt identifiera mig med Carlos irritation när en av hans kollegor STÅR OCH TWITTRAR bredvid de upphittade liken haha.
Men så är jag ju rätt gammal också.

Tessan sa...

Hehe, skrev också om Twitter. Är ett verktyg som jag helt enkelt inte orkar med. Skönt litet stycke. Väldigt sommardeckare.

Anitha Östlund Meijer sa...

Twitter är bra för att skicka ut meddelande i etern om att man gjort skrivpuffar t.ex, men annars är det nog bara ännu en tidskrävande leksak.

Valleypoint sa...

Härlig upptakt på en svensk deckare. Får vi läsa fortsättningen?

disco sa...

Precis bra upptakt. Bra språk men det vet du nog. Målande och bra tempo.

Y sa...

Tycker väldigt mycket om det första stycket. Vackert språk.

Spännande story som så mycket av ditt ;)

Tack för din kommentar, blir glad för sådana puffar. Jag gör ett försök idag, kan inte skada ;). Men din fantasi har jag ju nu inte...