söndag 23 maj 2010

Kulturkrock

Goga lyfter på munstycket till bensinpumpen. Hans pupiller rör sig oroligt. Skannar av området. Observerar de andra bilisterna. Följer de bilar som kör upp på infarten till bensinstationen. Hans blick letar efter den röda mercan och den uppretade tysken. Han förstod sig inte på tyskar. Det hade ju bara varit en skråma i lacken, men för tysken verkade det varit jordens undergång. Goga förstod inte hur en bil kan vara så viktigt? I Senegal fanns inga bilar utan att de var rostiga och repiga. Utsidan spelade väl ingen roll bara de fungerade.
Den uppretade tysken hade inte slutat svära och vifta med armarna förrän de alla fem rest sig ur toyotan och ställt sig i en ring runt det lilla, feta, rödlätta tyskskrället. Då hade han knipit och surmulet gått tillbaka till sin bil och kört ifrån rondellen i en rivstart. Goga visste att tyskar inte vek ner sig så lätt och skulle han dyka upp kunde vad som helst hända.

Det är fjärde gången de kört fel. Utanför Munchen bytte han kartläsare. Viva är bra på mycket, flink, snabb och lydig. Men kartor och bokstäver är inte hans gebit. Goga tror inte han gått en dag i skolan. Surmulet flyttade Viva till baksätet, när Goga slängt kartboken till Jean-Luc. Hade det hjälpt? Icke. Nu är de fel igen.

"Merde" svor Goga tyst för sig själv. "Merde, merde, merde" sa han högt och blängde in på Jean-Luc. Jean-Luc låtsas inte han hör, kanske gör han inte det heller för han lyfter upp telefonen som ligger i framrutan och svarar. Goga kör ner ena handen i fickan och prasslar med de sista eurosedlarna. Sista tankningen sen måste vi fixa med pengar, tänker han när Jean-Luc öppnar sidorutan och sticker ut telefonen.
"Zali!" säger han mellan tänderna.

Goga ser trött på mobilen. Det är fjärde gången han ringer.
"Hålla"
"Hur långt har ni kommit?"
"Vi är strax utanför Hamburg" ljuger Goga. På en skylt innan bensinmacken stod det HAMBURG 200.
"Bra. Jag har namnet på chaffören. Giovanni Mandini. Jag textar det till dig."
"mmmm" mumlar Goga till svar.
"Våra kontakter på tullen har sett lastbilen passera Öresundsbron. Så bilen försvann någonstans mellan Malmö och Stockholm. Letar just efter någon kontakt hos polisen som kan informera om de fått in någon anmälan."

Goga känner igen den röda mercan som passerar ute på motorvägen. I följe har mercedesen två vitgröna audis. På audibilarnas sidodörrar står texten "Polizie". Helvete!!, far genom huvudet på Goga när han duckar bakom bussen.
"OK tack, Vi måste dra nu" Goga avslutar samtalet. Slänger sig i in på förarsätet utan att betala för tankningen.

Nere i Milano tittar Zali förvånat på sin Nokia.

4 kommentarer:

marmoria sa...

Intressant och spänstigt!

disco sa...

ja spännande

Anonym sa...

Häftigt, energiskt och spännande!

Y sa...

Åh, ibland måste jag verkligen tänka för att följa med ;). Nu har jag läst massor av dig ju. Är bra, du kan!