söndag 13 juni 2010

Elegans

Zygmunt sänker ner Ferrarins dörr bakom sig, lutar sig lite nonchalant mot biltaket. Medan han väntar petar han naglarna med SS-bajonetten. Förnöjt leende. En kärra som lyder hans minsta vink, ett färskt spår efter sin syster och så har han lärt sig något nytt. Att använda en GPS!

När han frågat på macken om vägen till Milano hade killen påstått att hans bilmodell Ferrari 308 nånting, säkerligen hade GPS.
"Bara du har adressen så" hade han påstått. Zygmunt hade funderat. GPS hade han aldrig hört talas om under sin instängda tid. Den unga killen ville gärna visa honom hur den fungerade. Det krävdes bara lite viftande med det stora blänkande bladet så var han inte svår övertalad. Han var däremot inte lika nöjd med att kliva av i 100 km/h, men det var enda alternativet. Zygmunt ville inte fläcka ner skinnklädseln.

Men nu väntar Zygmunt framför den slitna rödvita bommen på att mannen skall komma ut ur skjulet. Inne i bilen blinkar fortfarande GPS stjärnan på den plats där företaget Nebosian Spa skall ha sin verksamhet. Från den lilla upplysta vaktkuren hörs skramlet av nycklar. Mannen som slutligen tittar ut har en sliten keps utan skärm, mörka ögonbryn och en Uzi i sina händer. Trots att mannen inte ser glad ut så ändrar det inte på Zygmunts sinnesstämmning.

"Försvinn, här finns ingenting för dig" mannen viftar med mynningen och tar ett steg mot Ferrarin, men innan han hinner registrerar någon rörelse hos besökaren rosslar hans luftrör efter syre, på något sätt har hans lungor börjat ta in vätska. Vaktens ögon lyser av överraskning när han upptäcker att vätskan är hans eget blod. Där adamsäpplet nyss satt ser ha nu ett svart stålhandtag. Knäna viker sig. De sista ryckningarna som hjärnan hinner signalera till kroppen är att trycka på uzins avtryckare. Men signalerna kommer aldrig fram till fingerspetsarna.

Zygmunt Zimmerman fortsätter att le. Det där var elegant kastat, tänker han. Nästan som när han tränade att kasta spelkort i samlingsrummet. Han sätter foten mot ansiktet på den sprattlande mannen och drar ut sin bajonett. Lyfter samtidigt upp det lilla maskingeväret med andra handen.

1 kommentar:

HannaT sa...

Bra som vanligt, fast två saker störde mig lite. Ögon lyser väl inte av överraskning? Vidgas, snarare?

Och att peta naglarna med bajonetten fick lustig effekt. Min första reaktion var "wow, häftig bild", min andra var "jamen går det egentligen, är inte det lite som att peta naglarna med en machete, alltså, en bajonett är ju ingen pytteliten klinga direkt".