söndag 6 juni 2010

Vem och varför

Mannen framför Kriminalkommissarie Carlos Villacorta de Falcon studsar av skratt. Mannens kroppshydda fyller med god marginal ut hela stolen, dubbelhakorna skakar som brylépudding. De djupt liggande ögonen tåras. Skrattet kommer djupt från magen och pressas fram stötvis genom stämbanden. "Ho,ho,ho ho" Skrattanfallet tonar ut och mannen lägger bägge handflatorna på skrivbordet. Prinskorvsfingrarna sprider ut sig mellan rapporter och skrivelser. "Tror du vi är gjorda av pengar? Skicka både dig och Therese till Berlin för att kolla motorcyklar" Mannen torkar bort en tår ur ögonvrån. "Du är inte på SÄK längre Carlos. Vår budget är begränsad, vettu"

Carlos inser att det är lönlöst och reser sig. Utan ytterligare kommentarer stänger han den tunna kontorsdörren bakom sig. Han konstaterar att namnskylten passar bra in på polischefens utseende "Edvard Persson". Carlos stannar upp när han hör att polischefen får ytterligare ett skrattanfall. Denna gång låter det som en massiv granatkastarattack. Hostandet som efterföljer får Carlos att tro att mannen precis fått en hjärtattack och kommer lida en ögonblicklig död, men han lämnar dörren bakom sig med tanken "Rätt åt honom i så fall"

Carlos lädersulor gnisslar mot korridorens linoliumsmatta. Tanken är att mattan skall ge en känsla av parkett och trä, men allt blir istället billigt och plastigt. Han passerar fika-avdelningen utan att heja på kollegorna som just ansett sig värda en kaffepaus. Med mungiporna vid knäskålarna öppnar han dörren till sitt och Therese´s gemensamma rum. Bokhyllorna längs de bägge långsidorna är gamla avlagda IKEAhyllor, skrivborden lika så. Stolarna skulle blivit underkända i ett ergonomitest. I hyllan bakom Therese är böckerna satta i bokstavsordning och i räta rader. Böcker hon fått med sig från Polishögskolan. Carlos hyllor är mer röriga. Pärmar blandas med bevismaterial och utredningsdokument i olika plastmappar. Therese har kopplat in sin Iphone till Macen på skrivbordet. Carlos skrivbord har varken dator, tangentborg eller skärm. Han skjuter undan ett antal olikafärgade reklampennor från skrivbordet när han sätter sig.

"Hur gick det" frågar Therese utan att titta upp från dataskärmen.
"Vad tror du? Man kunde lika gärna frågat om man fick resa till Mars."
"Vad var det jag sa!"
Utan att kommentera ytterligare tar Carlos fram ett anteckningsblock och väljer en av reklampennorna med texten "Scandic".
"Vad har vi så här långt?"
Therese loggar in på anteckningar i telefonen och läser innantill.
"Två döda, en äldre man och en flicka. Mannens namn är Mandini och han körde för ett tyskt transportföretag. Flickans identitet vet vi inget om, men vi kallar henne Nina pga tatueringen på vänster axel."
"Hur fick du tag på mannens namn?"
"Jag följde upp informationen från Peter i Stockholm på den försvunna lastbilen och fick ett anställningsbevis från transportföretaget. Mannen på bilden kunde lätt identifieras som vår äldre man."
"OK, fortsätt" Carlos skriver samtidigt ner det Theres berättar i punktform på pappret framför sig.
"Lastbilen skulle transportera tekniksvaror till varuhuset MediaMarkt i Barkaby"
"Är inte det märkligt att de passerade Kalmar då?" Carlos ser konfunderad ut.
"Jo i och för sig, närmast hade ju varit E4 rakt upp genom Jönköping" svarar Therese.
"Vi behöver få reda på varför han valde E66 istället. Har vi fått något svar om förgasaren och om vapnen i toaletten.
"Ja HD svarar att förgasaren är beställd och levererad till en Baltzar Jönsson i Svensköp, Skåne. Vapnen har inte gett några fingeravtryck och serienumrerna var bortfilade. Killarna på tekniken skall provskjuta dem för att se om de kan härledas till några andra brott"

Precis när Theres är klar med sin utläggning plingar hennes mailbox. När hon ser att mailet kommer från StockholmsPeter, öppnar hon meddelandet med en dubbelklickning.
"De verkar ha hittat lastbilen. Den står i ett skogsparti utanför Uppsala."
Carlos tittar intresserat upp från sina anteckningar.
"Peter säger också att fasttejpad vid ratten sitter en tatuerad man i trettioårsåldern, med skinnväst och med en hammare inslagen i skallen. På det i övrigt tomma flaket står hans HD motorcykel. Motorcykeln är utan förgasare"
"Vår man?!" säger Carlos med blixtrande ögon "Jag skiter i vad herr Persson säger, men vi behöver ta oss till Stockholm"

Inga kommentarer: