fredag 4 december 2009

Exkludera

- Vad är det här för jävla utredning !!! Klas lutar sig irriterat mot bordet framme vid whiteboarden.
- Två dödade och tre stycken försvunna !!!
- Vi har inte kommit någonstans ! Journalisterna har verkligen fått upp vittringen och ligger på som bandhundar. För att inte tala om polisledningen som undrar vad vi håller på med.
Klas är som en ilsken bålgeting.
- Nå, Gyldenbielke. Vad har vi i Sigurdsson-fallet ??
Påtagligt besvärad reser sig Zack. Han läser innantill från sin skinnklädda anteckningsbok.
- Vår huvudmisstänkte, Översjö, har inte gått att få tag på. Han har inte dykt upp på våra förhör. Hans advokat vet ingenting. Han har inte heller besvarat skrivelser och förfrågningar i samband med skatteutredningen.
Medan Zack pratar antecknar Klas med en grön tuschpenna på den vita tavlan.
- Vad är nästa steg ? frågar han
- Vi har lagt ut en allmänn efterlysning och begärt att få info om transaktioner på hans American-express. För att där igenom få vetskap om hans rörelser. Förfrågan till mobilföretaget var resultatlösa. Vi har fått tips att hans bil har synts i stan och vi har meddelat trafiken att hålla utkik efter den..
- Några andra uppslag ?
Klas spänner ögonen i de andra i Zack´s grupp. Febrilt letar de i sina anteckningar. Jönsson meddelar att receptionen sett en blond dam, runt femtio och en yngling med invandrarbakgrund passera in och ut under kvällen. Den blonda damen har identifierats som Sigurdssons särbo Maja Persson. Invandrarkillen skall tydligen återvänt senare på kvällen, men inte setts lämna hotellet.
- Har hon hörts ?
- Nej inte än, svarar Zackarias:
- Varför inte då ?? I detta läget kan vi inte exkludera någon.
- OK. Vi kallar in henne snarast, Zack pekar på Jönsson för att denne skall verkställa kallelsen efter mötet.
- Och se till att identifiera och hitta killen, avslutar Klas. och det pronto.

Han tar ett steg tillbaka från skärmen, som för att få en bättre översyn av fallet. Med ryggen mot åhörarna frågar han Kronblom hur långt hans grupp kommit. Han håller sig precis från att kalla dem karusell-ligan. Kronblom refererar övergripande om Westhers förhör av Dragan. Dragan hade inte sagt något av värde och hans advokat var den som pratade mest. De tvingades släppa Dragan i brist på bevis. Advokaten hade insisterat.
Angående den misstänkta mörkhyade muskelbyggaren, Millo¨s närmsta man, hade man haft viss framgång. En kamera på Öresundsbron hade fångat Millo´s bil på bild och på den kunde man klart se att Rizz var den som körde Hummern. Efterlysning hade gått till Interpool.

Därefter hade Kronblom en god och en dålig nyhet. Klas valde att få höra den goda först.
- Av en ren tillfällighet hade en av knarkets hundar närvarat i samband med husrannsakan på fyrverkeriföretaget, Kronblom fortsatte truimferat, och hunden markerade på några fyrverkeripjäser som låg avskiljda från det övriga lagret. Vi bröt upp dem och fann att krutet var utbyt mot heroin. Vi har tydligen snubblat över Millo´s narkotika distributör.
- Och den dåliga ? Klas noterande på tavlan avstannade
- Ägaren till företaget har inte gått att höra. Han har rest till Australien för att förbereda sig för VM-tävlingarna i fyrverkeri som går av stappeln där om en månad.
- Fan. Vi har alltså ingenting. I sådana här lägen saknar man verkligen Ronald.

Klas avslutade mötet och åtta stukade poliser lämnade konferensrummet med slokande öron och svansarna mellan benen.

2 kommentarer:

Drumalex sa...

Känns som en perfekt bok att ligga och läsa på stranden när man har semester. Har inte följt alla inlägg i serien och blir lite förvirrad av alla karaktärer, men där får jag skylla mig själv. Gillar stilen, en äkta spänningsdeckare. När jag såg namnet Kronblom dök naturligtvis bilden av en soffliggare upp i huvudet, kanhända att bilden förändras när man får följa karaktären.

Anitha Östlund Meijer sa...

Jag ser också kronblom som den typiske soffliggande gubben, och ler lite när jag läser texten som är väldigt spännande och bra.
Material till en deckare.