måndag 23 november 2009

Ritual

Det var alltid samma ritual. Alltid samma förberedelser. Han försökte att göra på samma sätt. Komma in i den mentala inställningen. Förlika sig med förövaren. Ju mer han kände som brottslingen han skulle förhöra ju mer intressanta sanningar skulle han få fram. Av någon anledning hade polisledningen velat att han förhörde Dragan.
Undrar varför just han. Kände de till hans lilla hemlighet ? Visste de om hans och Dragans historia. Att de vuxit upp i samma område. Att deras fiendskap grundats tidigt i ungdoms åren. Han trodde inte det. Han hade inte berättat det för många. Han mindes bara att han berättat för Kronblom, en gång på en firmafest, med lite väl många groggar innanför västen.

Ritualen var den att han alltid gick igenom förundersökningen. Vad polisen hittat på plats. I detta fall en Magnum. Sedan granskande av faktiska bevis. Vilket inte var många. Inga fingeravtryck. Varken på pistolen eller inne på toaletten. Tydligen var varken pistolen eller toaletten använd av Dragan. Ingen som sett någon vifta med en pistol. Vilket inte var speciellt överraskande. Trots att en Magnum är en stor pickdoll så kan man gömma den i byx-linningen eller i ett hölster i armhålan om man är storvuxen.
Ronald sög på pennskaftet som det vore en cigarett. Kliade sig i pannan.

Sedan var det förhören. Vad sa förhören med kontorstjejerna?
Under dagen hade säljare och köpare av de företag som var till salu kommit och gått. Som det brukade. Det enda ovanliga var att på morgonen, runt kl 10, hade en stor mörkhyad kroppsbyggare kommit till kontoret. Ingen av damerna kände ingen honom som varken köpare eller säljare av de objekt som företaget hade till salu. Innan han gick hade han dessutom varit på den toalett där vapnet hittats.

Mmmm, Ronald drog fundersamt tummen och pekfingret över sin tredagars skäggstubb. Misstanke 1: Vapnet var planterat. Frågor: Varför där ? Varför hos Dragan ? Möjligt svar: Som hämnd.

Nästa steg i ritualen. Identifiering: Vid uppvisande av en bild på Rizzi Mutola från brottregistret hade samtliga kvinnor identifierat honom som den mörkhyade besökaren.
Slutsats: Dragan hade haft besök av Rizzi ”Rizz” Mutola på sitt kontor kl 10 på förmiddagen. Rizz: livvakt åt den mördade Mikhail Milosevic.
Fråga: Hade mordet på Millo varit ett beställnings jobb av Dragan. Utfört av Rizz ?
Svar: Möjligt. I så fall lite klantigt eller oväntat att Rizz skulle dyka upp hos Dragan.

Ja, nu började det likna något. Ronald lutade sig tillbaka i sin kontorsstol. Tittade ut genom den stängda glasdörren. Iakttog det febrila aktiviteten på stationen. Han hade en idé om hur han skulle genomföra förhöret. En plan. Äntligen kanske de hade Dragan på något mer än fortkörning.
Han reste sig för att gå in till Kronblom för att gå igenom förhörsplanen. Lägga upp en rutin, en ritual som de alltid brukade ha när de förhörde.

Inga kommentarer: