fredag 6 november 2009

Ett ljud

Tiden hade gått osannolikt fort. Helt plötsligt var dagen till ända. Att få jobba med det man älskade. Med det som var ens liv. Det är få förunnat. Men det är verklighet för Martin. Dagen framför datorn hade gått lika snabbt som en bilfärd där man somnat i backsätet och vaknar just när man kommer fram. Slipper all den där tråkiga resan.

Han var nästan klar. Klar med hela programmet till fyrverkeri VM i Sidney nästa månad. Nu skulle han bara börja aptera alla de raketer och bomber som fyrverkeriet skulle innehålla. Musiken skulle streamas. Han hade inte valt Mozart denna gången, utan valt ”Bolero” av Ravel. Den hade gått i ipoden de senaste veckorna.

Martin kör hela fyrverkeriet en sista vända till i datorn. ”Bara en gång till idag”, tänker han. Måste se helheten innan jag går hem. I hörlurarna går Bolero. Högsta volym. Martin hör inte när den vinröda Hummern kör in genom grinden. Men han ser den när den kör runt knuten och stannar utanför kontorsfönstret. Han ser den över skärmen. Just som cresendot exploderar på datorns skrivbord. En förskrämd ekorre studsar förbi framför grillen på den stora SUVen och uppför stammen på en tall.

Bilens ankomst är inte oväntad. Martins lilla business ”Fyrverkeriet” drar inte in speciellt mycket. Man tjänar inga pengar på att delta i massa tävlingar och det kostar att ligga på topp. Dessutom är fyrverkeribranschen en aning säsongsbetonad. En gång om året och så kanske lite på påskafton. Han intalade sig att han gjorde det för att kunna hålla på med det han älskar. Att smuggla knark i fyrverkerileveranserna från Kina. Det hade varit en lysande idé och lönsam. Millos kontakter i Hong Kong paketerade bara om vissa bomber med heroin istället för krut. Hundarna hos tullen kan inte känna lukten förbi alla krutångor.

Martin ser en mörkhårig man med lång rock kliva ut på passagerarsidan. Han känner igen Millo. Dörren på förarsidan öppnas inte. Istället öppnas sidorutan på passagerardörren. Martin ser inte in i bilen, ser inte föraren. Helt plötsligt hör han ett ljud, en hög smäll. Som en fyrverkeribomb som exploderar. Han tittar på skärmen. Har han lagt in en krevad på fel ställe?
Ovanför skärmkanten ser han Millo falla ihop med en röd växande fläck på bröstet. Rutan går upp. Hummern startar. Kör runt huset och ut genom grinden.

2 kommentarer:

marmoria sa...

Välskrivet, väl berättat, fantasifull idé.

Jenny G sa...

Spännande! Ser fram emot fortsättningen.