söndag 22 november 2009

Att fly

Alla flyr alltid från något. Måste man alltid fly? Från sig själv. Från platser man inte gillar. Från ett brott. Från människor man inte kan umgås med. Är det rätt att fly ? Är det inte bättre att stanna och ta itu med problemen? Förmdligen inte. En del problemen är oöverkommliga. Dessutom kanske den blir ett ännu större skäl att fly om man konfronterar människor med sina problem. Bäst är väl då att fly. Flykten kan ibland vara den enklaste vägen.

Tankar om flykt snurrade i hans huvud. Skulle han fly ? Smita iväg med svansen mellan benen. De var länge sedan han var häktad. I sin ungdom. Då hade han klarat sig. Han hade aldrig suttit på kåken. Flytt genom att muta. Flytt genom att hota, eller hittat någon som ville sitta av en vända istället för honom. En som gladeligen tog på sig ett brott och blev ansvarig för en plats på kåken. De flesta visste att Dragan belönade uppoffringarna.

Han kunde alltid mutat sig ut, men då fanns risken att hans kontakter inom polisen skulle avslöjas. Det ville han inte. De kunde vara bra att ha till andra tillfällen än detta. Han stirrade in i betongväggen på andra sidan den galloninklädda britsen. Han hade inte varit inne längre än 24 timmar, men hatade det redan. De kunde inte hålla honom längre än 48 timmar utan åtal. De hade inget på honom. Det visste både han och snutarna. Men skulle han klara lika lång tid till ?? Han klättrade på vägarna. Klaustrofobin slet i hans viljestyrka.

De hade inte ens förhört honom ännu. Undrar varför? Han hade bara haft ett kort möte med sin advokat, som förklarat läget och han hade inte haft mycket att säga. Bara att det var bäst att ligga lågt. Spela med. Ta det lugnt. Han skulle ordna det här. Ja, det var nog bäst för honom.

Så det var bara att sitta och vänta. Sitta och ruttna.
Det skulle bli synd om Rizz när han kom ut. Han hade smugglat ut ett meddelande med advokaten till sitt andre man. "Kolla upp Rizz". Vart han höll hus. Lägga en spanare på varenda steg han tog. Så de visste var han fanns, när tiden för hämd skulle komma.

Det skulle ordna sig. Allt skulle bli bra. Hämnden är ljuv.

Inga kommentarer: