lördag 31 oktober 2009

30 oktober - Mellanmål

Det hade frusit på under natten. Snön och snöblasket hade blivit till en hård ismassa. De tidiga morgonpendlarna sladdade vilt omkring på parkeringsplatsen utanför.
Det var ändå en fin morgon. Kall och med hög ren luft. Perfekt för en långpromenad.

Kristian satt och värmde händerna runt en mugg med honungsvatten. Han kände sig rosslig i halsen och då hade Maja sagt att honungsvatten var lindrade. Kristina kände sig märklig. Men ändå rogivande. Han tog ett bett på leverpastejmackan.
Han hade nu bott hos Maja i två nätter. Legat i samma säng som hennes son. Han hade inte frågat eller pratat om sonen, men han förstod att han var död.
Det kändes märkligt att ta hans plats i rummet. Men Maja, som satt mittemot honom såg också lugn och tillfreds ut. Bara att han fått låna en halvmiljon var i sig konstigt. Att sedan begära att han skulle flytta in till henne som villkor var ännu märkligare. Men märkligast var nog att han tackat ja.

Men han hade inte fått tag eller hittat sin flickvän, eller före detta flickvän.. Och kokainet hon stal hade nog för länge sedan slängts eller sålts, trodde han.
Så han hade känt sig tvungen att betala Millo för att överleva. Att bo hos Maja hade varit en lätt uppoffring i jämförelse. Majas särbo hade blivit vansinnig. Han hade tjuvlyssnat på deras telefonsamtal.
- Nämen dra åt helvete då, hade Maja avslutat samtalet med och slängt på luren. Hon hade varit upprörd ett tag men sedan verkade det som hon nästan kände sig lättad.
Kristian tog en slurk till av den lenande och värmande vätskan. Tog mod till sig och frågade:
- Hur var han ? Din son ?
Maja tittade på honom med ett tomt uttryck i ögonen. Reste sig och gick in i vardagsrummet. Drog ut en svart pärm ur nedre hyllan.
Hon la albumet framför Kristian på köksbordet.
- Det här är ett foto på Alexander. Taget förra julen. Vår sista jul tillsammans,
Kristian tittade på fotot. Has blick stelnade och muggen gled ur hans händer. Det varma vattnet flöt överbordet och ner i hans knä. Det kändes som att kissa på sig.
Med ens förstod han varför han var där och varför Maja lånat ut 500 000 kronor.