tisdag 27 april 2010

Sakna bekräftelse

Nyhetskommuniké (Reuters-London)

Obekräftade källor uppger att en statskupp ägt rum. Kuppmakarna skall ha ockuperat betydelsefulla platser och byggnader i huvudstaden. Reuters har försökt att kontakta de brittiska och amerikanska ambassaderna i landet utan att få någon respons. Allt tyder på att de som är ansvariga för maktövertagandet har full kontroll över media och kommunikationer.

Vår utsände i landet har inte gått att nå, men via vår samarbetspartner Associated Press (New York) har vi fått följande rapport:

"Landet är i chock. Tusentals människor är fängslade. Gator och torg är tömda på folk och sedan kl 09.00 i morse råder utegångsförbud i samtliga större städer i landet. Bland de fängslade är landets regering och högsta militäraledning. Den kungliga familjen har bortförts till okänd ort. Ännu har inga uttalanden eller information kommit ut från det kungliga palatset. Enligt obekräftad information är det platsen för......."

Där efter tystnade reporterns satellittelefon och ingen mer information har därefter lyckats sippra ut. Kuppen skall ha föregåtts av en explosion på Helgeandsholmen, platsen för landets riksdag. Vi har inga rapporter om skadade eller döda.

Premiärminister Gordon Brown meddelar via sin presstales att man utan framgång försökt nå statsminister Fredrik Reinfeldt eller regeringskansliet Rosenbad.

BBC återkommer i senare sänding med fördjupande analyser och kommentarer kring händelseutvecklingen. Förhoppningsvis skall vi få tag på våra kollegor på SVT (Sveriges Television) vår systerorganisation i det land som så överraskande blivit centrum för all nyhetsrapportering de senaste timmarna.

Vi upprepar: Konungariket Sverige har blvit utsatt för en statskupp. Vi vill dock betona att nyheten saknar bekräftelse från landets behöriga myndigheter.

/Angela Holden, Nyhetschef BBC

1 kommentar:

liselotte sa...

Spännande inledning. Men jag blev lite konfunderad efter meningen att reporterns röst upphörde.Vem var det då som rapporterade. Det är väl den franska kvällen som gør att jag inte riktigt hänger med. Fina formuleringar i din text