måndag 16 maj 2011

Uttryck och talessätt

Har ni tänkt på hur folk uttrycker sig ibland? Inte!
Lyssna då, så kommer ni få höra många intressanta ordstäv.

Ja stötte på några halvt bisarra uttryck i helgen:
Till exempel när man har mycket att göra och stressar omkring som ett skållat troll så säger en del att man har "Häcken full"!! Hur menar de då? Det kan inte kännas tevligt och det är dessutom läge för misstolkningar å det grövsta.

Ett annat uttryck som ligger i linje med det förra är:
"Det är inte svårt att skita när röven är full" eller "Räva" eftersom det uttalades med dialekt. Allvarligt talat. Det måste finnas ett bättre alternativ?

HAr ni där ute några förslag på bra uttryck och talessätt? Delge gärna mig och mina läsare dessa som en liten kommentar.
Och förresten varför heter det "Skållat troll"

Exaktemente, som tysken sa.

3 kommentarer:

Kalle Byx sa...

Måste tänka lite. Man blir nyfiken på deras ursprung.

Hanna Svensson (smet från K1) sa...

Kan tänka mig att skållade troll skenar runt rätt bra innan dom kan ta sig samman och forstätta med vad de gjorde när de bara var troll; inte skållade alltså.

Anonym sa...

Skållat troll kommer av talesättet fara runt som en skållad råtta, och då har man bara bytt ut råtta mot troll får att skojja till det lite. råttor finns och det är en naturlig bildlig visning av hur det ser ut när om en råtta kan ha blivit skållad: den far runt, och så har man sagt att den som far runt mycket far runt som en råtta gör när den har blivit skållat för att göra en liknelse och förstärka sitt uttryck , en metafor av den skållade råttan.
Sen har man färvrängt det hela genom att säga troll i stället