måndag 5 juli 2010

Tolerera

Han tutar när han rullar förbi. Ser hennes ansikte tryckas mot köksfönstret. Förväntningarna hänger i luften som oplockad frukt. Med motorn avstängd svänger han snävt in på garageuppfarten. Från frihjul till blixtstilla på en microsekund. Kofångaren nuddar handtaget på garageporten. Han ser henne applådera bakom de gulrandiga gardinen.

Carlos Villacorta de Falcon är inte lika uppspelt som systerdottern, snarare tankspridd, men inte så borta att han glömmer deras lek. "Dödens frihjul" som de alltid leker när han kommer på besök eller när han skjutsar henne hem från skolan. Leken är häftigare på motorcykel, men hans P1800 duger också bra.

Ändå så är han konfunderad, så pass att han missade avfarten i rondellen och körde förbi Statoilmacken och svängde av mot Växjö. Han kom inte på sig förrän strax innan slalombacken och gjorde en u-sväng. Han kunde inte få den ur tankarna. Nålen på insidan av chaufförens krage. "Fleur de lis" Den franska liljan. Han har ägnat stora delar av sin yrkesverksamma karriär att jaga dem. Både i nationellt och internationellt. Men nu dök de upp igen, på hemmaplan, just när han bestämt sig för att lägga ner sin privata vendetta. Faan!

Han drar i den kärvande handbromsen och drar ur bilnyckeln. Från passagerarsätet tar Carlos ett guldfärgat packet med ett stort rött band runt. På toppen en rosett som täcker hela locket. Marscherandes uppför stenplattorna, med raka armar som en budbärare, levererar han födelsedagspresenten. Från översta trappsteget slänger sig flickan runt halsen på honom.
"Morbror Carlos" tjuter hon i hans öra. Bakom systerdottern står hennes mor. Hon ler först, sedan blir blicken allvarlig. Medan flickan sliter i det röda bandet frågar hans syster:
"Vad är det som är fel?"

Hon kan läsa mig som en öppen bok tänker Carlos och stirrar ner i hallmattans fransar. "Det är här nu och denna gången tänker jag inte tolerera dem."

1 kommentar:

HannaT sa...

Det finns ett felplacerat "i" före nationellt.

Helt ok fortsättning, tyckte om bilden oplockad frukt/förväntningar, efter att ha funderat lite på den.

Slutrepliken känns dock lite urvattnad på något sätt. Kanske ett mer kraftfullt ordval skulle sitta bättre?